Patru soldati israelieni au fost ucisi, duminica, cand un palestinian, prezentat de catre guvernul israelian ca fiind un simpatizant al gruparii jihadiste Stat Islamic, a intrat cu un camion intr-un grup de militari aflati in excursie la Ierusalim, relateaza AFP.

Atac cu un camion in IerusalimFoto: Captura RT

Este unul dintre atacurile cele mai sangeroase de la izbucnirea valului de violente intre israelieni si palestinieni in toamna lui 2015.

Cele patru victime sunt trei femei - sublocotenentul Yael Yekoutiel (20 de ani) si soldatii Shir Hadjaj (22 de ani), Shira Tzour (20 de ani) - si un barbat - Erez Auerbach (20 de ani).

Soferul camionului a fost identificat de catre presa palestiniana ca fiind Fadi al-Qanbar, un locuitor din Ierusalimul de Est, partea palestiniana a orasului ocupat si anexat de Israel din 1967.

El a fost impuscat mortal, a informat politia. Alti 17 soldati israelieni au fost raniti in atac, potrivit armatei.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat ca atacatorul era, "conform tuturor indiciilor, sustinator ISIS".

El nu a precizat insa de ce fel de indicii dispune pentru a evoca gruparea extremista, care nu a revendicat pana acum atacuri de amploare in Israel.

Netanyahu incearca deseori sa traseze o paralela intre Israel, confruntat cu atacuri ale palestinienilor, si alte tari ce sunt vizate de atacuri jihadiste, remarca AFP.

Insa valul de violente care a lovit Israelul din toamna lui 2015 incoace este legat de conflictul israeliano-palestinian, axat in principal pe disputele asupra teritoriului, palestinienii revendicand un stat independent pe pamanturile lor ocupate de Israel de aproape jumatate de secol.

Soldatii vizati duminica participau, impreuna cu alti sute, la o iesire pe cunoscuta promenada Armon Hanatziv, unul dintre locurile ce ofera o priveliste spectaculoasa asupra Ierusalimului si Orasului sau vechi.

Soldatii sunt frecvent adusi pe aceasta promenada pentru a fi sensibilizati la istoria acestui oras care se afla in centrul conflictului dintre Israel si palestinieni, fiecare tabara revendicand in special suveranitatea asupra partii sale de est.

Un video postat pe internet surprinde un mic camion de santier de culoare alba ce iese de pe sosea si intra in grupul de soldati care tocmai coborasera din vehiculele lor. Apoi da inapoi si trece prin acelasi loc, apoi se opreste, probabil oprit de focurile de arma trase asupra soferului.