Americanul Dylann Roof, declarat vinovat pentru ca, in 2015, a ucis noua enoriasi intr-o biserica frecventata de comunitatea afroamericana din Charleston, a fost din nou gasit, luni, apt pentru a fi judecat in a doua faza a procesului sau care urmeaza sa stabileasca pedeapsa la care va fi condamnat, transmite AFP, citata de Agerpres.

Tanarul in varsta de 22 de ani a mai fost considerat apt sa fie judecat, in noiembrie, astfel ca la 15 decembrie a fost declarat vinovat.

Dylann Roof a fost declarat vinovat de 33 de capete de acuzare federale pronuntate de un tribunal din Carolina de Sud dupa crima sa rasista din 2015. Tanarul, care nu a exprimat nicio remuscare, a ascultat verdictul la acea data fara sa tradeze nici cea mai mica emotie.

La 28 decembrie, Dylann Roof a facut cunoscut ca nu intentioneaza sa prezinte martori in faza stabilirii pedepsei sale.

El a mai confirmat ca doreste sa isi asigure singur apararea in cursul celei de-a doua faze a procesului sau federal care urmeaza sa inceapa miercuri si la finalul caruia va fi condamnat la inchisoare pe viata sau la pedeapsa capitala.

La 17 iunie 2015, dupa ce si-a pregatit minutios atacul, Dylann Roof a pretins ca doreste sa participe la o sedinta de catehism la Biserica Metodista Emanuel din Charleston, unde a deschis focul asupra enoriasilor, omorand noua dintre ei. El a tras 77 de gloante.

La jumatatea lui decembrie, cei 12 jurati au avut nevoie numai de doua ore de deliberari pentru a decide vinovatia sa, fara sa ii gaseasca circumstante atenuante tanarului solitar adept al ideologiei xenofobe.