Presedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a promis sambata dimineata in mesajul adresat de Anul Nou ca va organiza in 2017 un referendum "legal si obligatoriu' pentru castigarea independentei regiunii, in ciuda opozitiei politice de la Madrid. Mesajul liderului catalan vine la doar o zi dupa ce premierul conservator al Spaniei a respins posibilitatea unui referendum pentru independenta Cataloniei, transmite BBC, citat de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anterior, autoritatile spaniole au decis sa ignore rezultatele unui referendum consultativ din 2014, atunci cand o larga majoritatea a votat pentru independenta Cataloniei.

Catalonia ramane una dintre cele mai bogate regiuni din Spania.

Mai mult, sentimentul separatist a crescut puternic in ultimii cinci ani, in care economia spaniola s-a confruntat cu o recesiune puternica.

"Noi catalanii ne vom decide in mod liber propriul viitor printr-un referendum legal si obligatoriu", a declarat presedintele Puigdemont in mesajul de Anul Nou.

Un asemenea referendum pentru independenta ar urma sa aiba loc in septembrie 2017, pe baza unei rezolutii aprobate de parlamentarii catalani si condamnata de Madrid.

Politicienii catalani implicati in organizarea referendumului considerat ilegal din urma cu doi ani au ajuns chiar in fata instantei.