Parlamentul grec a votat miercuri seara cu sprijinul opozitiei amanarea majorarii TVA pe insulele afectate de fluxul de migranti, a doua masura a guvernului la originea unor tensiuni cu creditorii tarii, scrie AFP, citata deAgerpres.

Toti deputatii prezenti (259 din totalul de 300) au votat pentru, printre care cei apartinand marelui partid de opozitie Noua Democratie (ND). Dispozitia amana pentru 1 ianuarie 2018 majorarea TVA (de la 17% la 24% plafonul general) ce trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017, potrivit unui acord incheiat intre Grecia si creditorii sai internationali, UE si FMI.

Costul acestei amanari este evaluat la 50 de milioane de euro de catre Curtea de Conturi a Greciei. Amanarea este valabila pentru insulele din estul Marii Egee unde se afla peste 16.000 de migranti si refugiati, in baza tratatului privind migratia incheiat in martie intre UE si Ankara pentru a intrerupe ruta migratorie din Marea Egee, dar exclude Rhodos, una din marile destinatii turistice. Premierul de stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a anuntat acest sprijin la inceputul lunii decembrie, precum si o prima de sfarsit de an pentru pensionarii cu venituri mici, invocand necesitatea de a folosi pentru "coeziune sociala" o parte din excedentul primar (in afara dobanzii datoriilor) degajat in acest an, superior obiectivelor stabilite de creditori.

Parlamentul a votat saptamana trecuta prima pentru pensionari, cu sprijinul unei parti a opozitiei. ND s-a abtinut. Anuntul acestor ajutoare a iritat Berlinul, determinandu-l pe presedintele Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro), Jeroen Dijsselbloem, sa anunte suspendarea unui usor retus al datoriei, acordat Atenei in schimbul reformelor. Negocierile desfasurate incepand de marti in cadrul zonei euro pentru a debloca aceasta suspendare s-au soldat cu un esec, in pofida sprijinului acordat partii elene de Franta si de comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

Potrivit creditorilor europeni ai Greciei, aceste masuri de ajutor ''nu ar trebui sa schimbe in mod semnificativ obiectivele bugetare ale Atenei in 2017 si 2018''.