Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat joi ca a discutat despre situatia de la Alep "de mai multe ori" cu omologul sau rus, Vladimir Putin, si ca a avut o lunga conversatie cu presedintele american, Barack Obama, transmite AFP, citata de Agerpres.

Aceasta intensa activitate diplomatica s-a derulat in timp ce sute de civili si rebeli au fost evacuati din al doilea oras ca marime din Siria, la o luna dupa ofensiva devastatoare a regimului.

"In timpul armistitiului de la Alep si operatiunilor de evacuare, am vorbit de mai multe ori cu Vladimir Putin", a declarat Recep Tayyip Erdogan intr-o conferinta de presa organizata in comun cu omologul sau sloven, Borut Pahor.

El a mai facut cunoscut ca a discutat cu cancelarul german, Angela Merkel, despre mijloacele de a ajuta populatia din Alep.

Germania "a spus ca este pregatita sa participe in toate modurile posibile in ce priveste ajutorul umanitar", a mai afirmat Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Ankara a adaugat ca, anterior, a discutat indelung cu presedintele Barack Obama, despre Siria, dar si despre Irak.

Recep Tayyip Erdogan a spus ca aproape 1.150 de civili si raniti au fost evacuati din cartierele rebele din estul Alepului si au sosit in provincia invecinata Idleb, ultimul bastion forte al rebeliunii.

Evacuarea se inscrie in acordul de incetare a focului incheiat marti intre rebeli si fortele guvernamentale sub egida Turciei si Rusiei, care a fost incalcat miercuri inainte de a fi pus din nou in aplicare.

Pierderea orasului Alep reprezinta o infrangere majora pentru rebeli, care au cucerit partea de est a metropolei in 2012. Pentru regim, aceasta victorie, posibila cu sprijinul Rusiei, este cel mai important succes al puterii de la inceputul razboiului in 2011.