Partidul aflat la putere in Turcia a depus in parlament, sambata, o propunere de reforma constitutionala care consolideaza prerogativele presedintelui Recep Tayyip Erdogan, la mai putin de cinci luni dupa puciul esuat ce a vizat rasturnarea sa de la putere, relateaza AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: tccb.gov.tr

Aceasta propunere, ce vizeaza introducerea unui sistem prezidential care sa inlocuiasca sistemul parlamentar actual, a fost transmisa presedintelui Parlamentului turc, Ismail Kahraman, a informat agentia de presa pro-guvernamentala Anadolu.

Proiectul de lege, ce cuprinde 20 de articole, prevede transferul a mare parte din puterea executiva a premierului catre presedintele republicii, o functie in esenta onorifica in forma actuala a Constitutiei.

Ideea unei consolidari a puterii lui Erdogan ii ingrijoreaza insa pe opozantii sai, care il acuza pe presedintele turc de deriva autoritara, mai ales dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie si epurarile ce au urmat.

Insa liderii turci afirma ca un astfel sistem este necesar pentru a asigura stabilitatea la varful statului, in conditiile in care Turcia se confrunta cu o situatie de securitate instabila, cunoaste o incetinire economica si desfasoara o ofensiva militara in Siria.

"Daca Dumnezeu vrea, acesta va fi inceputul unei noi ere" pentru Turcia, a declarat sambata Erdogan, in cursul unui discurs sustinut la Istanbul, inainte de trimiterea proiectului catre parlament. "Dorinta mea este ca (acest proiect) sa treaca cu succes de etapa parlamentului", a adaugat el.

Propunerea trebuie sa fie sustinuta de cel putin 330 de deputati (din totalul de 550) pentru a putea fi supusa votului intr-un referendum. Partidul aflat la putere AKP si formatiunea MHP (dreapta nationalista), care sustine proiectul, au impreuna un numar de 355 de deputati.