Jihadistii din gruparea Stat Islamic (SI) au revenit la periferia orasului antic Palmira (centrul Siriei), de unde au fost alungati cu noua luni inainte, si au deschis focul supra trupelor guvernamentale, scrie AFP.

Combatanții jihadiști, care au lansat în ultimele zile o ofensivă asupra acestui oraș înscris în patrimoniul mondial de către UNESCO, "au avansat până la porțile orașului", a informat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahman.

"Au loc lupte violente la sol și în același timp aviația militară a regimului efectuează lovituri împotriva combatanților SI", a precizat el, potrivit Agerpres.

"Zgomotul luptelor se aude până în interiorul orașului, iar forțele armate ale regimului sunt mobilizate", a adăugat Rami Abdel Rahman, a cărui organizație dispune de o vastă rețea de surse civile și militare pe întreg teritoriul Siriei.

Cu începere de joi, jihadiștii se află la patru kilometri de orașul de unde au fost alungați în martie de trupele regimului. "Astăzi (vineri), au lansat un nou atac și au avansat", a mai făcut cunoscut directorul OSDO.

Potrivit Observatorului, cel puțin 49 de membri ai forțelor proguvernamentale au fost uciși de SI în ultimele zile în cursul acestei ofensive din provincia Homs, unde se află Palmira.