Armata germana va cumpara sisteme radar de aparare aeriana mai puternice, pentru a le instala pe trei fregate F-124, ceea ce ar putea deschide calea ca vasele sa fie integrate in scutul antiracheta al NATO, a anuntat joi un purtator de cuvant al Ministerului Apararii, citat de Reuters.

Generalul Volker Wieker, ofiterul cu cel mai inalt grad din armata germana, a decis sa cumpere sisteme radar disponibile deja pe piata, in loc sa opteze pentru un nou program de dezvoltare sau pentru simpla inlocuire a sistemelor radar actuale, a explicat purtatorul de cuvant.

Sistemul ar urma sa fie instalat pana in 2025., potrivit News.ro.

Expertii au estimat ca noul sistem va costa circa 450 de milioane de euro si va fi construit, probabil, de grupul francez Thales, care a construit si radarele folosite in prezent. Olanda a decis sa cumpere radare noi pentru fregatele sale, radare construite tot de Thales. Dezvoltarea unui sistem nou ar fi costat circa 500 de milioane de euro si ar fi putut fi condusa de Airbus, mai spun expertii.

Thales nu a comentat informatiile.

Germania colaboreaza strans cu armatele olandeza si daneza in privinta apararii antiaeriene. Cumpararea de sisteme radar mai performate le va oferi marinelor celor trei tari un rol mai mare in scutul antiracheta al NATO, pentru ca aceste radare vor oferi o alternativa la cel instalat de SUA in estul Turciei - ce furnizeaza informatii inclusiv sistemului de rachete Aegis Ashore din Romania.