Lidera extremei dreapta franceze, Marine Le Pen, candidata la alegerile prezidentiale din 2017, a afirmat joi, pentru AFP, ca are intentia sa interzica accesul gratuit la scoala pentru copiii fara acte, daca va castiga cursa electorala.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Sefa Frontului National (FN) a aduagat ca doreste sa ii faca sa plateasca pe parintii straini care se afla cu acte in regula in Franta dar care nu muncesc, respectiv o "contributie" la taxele de scolarizare ale copiilor lor.

"Nu am nimic impotriva strainilor, dar le spun: 'Daca veniti in tara noastra, nu va asteptati sa fiti ingrijiti, copiii vostri sa fie educati gratuit, s-a terminat, e sfarsitul recreatiei!", a declarat Marine Le Pen.

"Gata cu scolarizarea clandestinilor. Si contributie la sistemul scolar pentru straini, cu exceptia cazului in care cotizeaza in situatie legala", a continuat ea. "A cere o participare a cetatenilor straini pentru scolarizarea copiilor lor (...) se face in multe locuri din lume", a argumentat ea.

In Franta, toti copiii au dreptul la educatie gratuita, independent de situatia administrativa a copiilor lor.

Cetatenii straini fara acte pot beneficia de asemenea de ingrijiri gratuite dupa trei luni de rezidenta.

Sefa extremei dreapta, care ar urma, dupa toate sondajele, sa se califice in turul doi al prezidentialelor, a criticat si ajutoarele sociale pentru persoanele in varsta, de care pot beneficia in anumite conditii unii imigranti.

In general, "avem in vedere un acces restrans la gratuitatea anumitor servicii publice si la anumite prestatii sociale pentru strainii care sosesc in tara si nu au cotizat sau nu platesc niciun impozit. Toate acestea vor fi reglementate exact" in viitorul program prezidential, a spus aceasta.

Marine Le Pen, care a preluat sefia FN in 2011, dupa plecarea tatalui sau, Jean-Marie Le Pen, a incercat de atunci sa evite derapajele rasiste care i-au adus ultimului multiple condamnari. Dar a ramas credincioasa fundamentelor extremei dreapta, cu un discurs foarte dur impotriva imigratiei, a islamului si a Europei.