Guvernul Finlandei este preocupat de eventuale incidente militare generate de transferul de catre Rusia a unor sisteme de rachete in zona Marii Baltice, afirma Jussi Niinisto, ministrul finlandez al Apararii, citat de site-ul agentiei AP.

Decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete in regiunea baltica nu constituie o amenintare directa, dar exista riscul unei spirale de actiuni si contraactiuni care ar putea "produce incidente, chiar daca doar accidentale", a declarat Jussi Niinisto, potrivit Mediafax.

"Noi sustinem stabilitatea, am vrea ca situatia sa se calmeze, nu sa escaladeze", a subliniat Jussi Niinisto intr-un interviu acordat postului finlandez MTV3News.

Niinisto a admis ca Rusia ar putea sa ameninte Finlanda chiar daca pana acum nu a observat semnale clare in acest sens din partea Administratiei Vladimir Putin.

Alianta Nord-Atlantica a exprimat preocupare privind decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete in regiunea Kaliningrad, denuntand o "atitudine agresiva" si lansand un apel la dialog pentru reducerea tensiunilor. Instalarea unor sisteme de rachete in apropierea frontierelor NATO "nu va contribui la reducerea tensiunilor sau la restabilirea predictibilitatii in relatiile bilaterale", a transmis marti Alianta Nord-Atlantica. Este necesara mai multa transparenta in privinta activitatilor militare, "pentru evitarea incidentelor si a riscurilor aparitiei unor neintelegeri", a precizat NATO.

Moscova a semnalat ca va amplasa sisteme antiracheta S-400 si rachete balistice de tip Iskander in regiunea Kaliningrad, situata la frontiera cu tari NATO precum Polonia si Lituania. Exista informatii ca Rusia ar instala si baterii de rachete Bastian in Kaliningrad.

La randul sau, Alianta Nord-Atlantica a aprobat, la summitul din iulie, un plan de consolidare a prezentei militare in Europa de Est, prin desfasurarea a mii de militari in Romania, Polonia si in tarile baltice, o decizie criticata dur de Rusia, care a amenintat cu masuri simetrice.