O serie de organizatii pentru apararea drepturilor imului se tem ca alegerea lui Donald Trump a eliberat demonii rasismului in Statele Unite, dupa ce au constatat o proliferare a discursului rasist si homofob in America, scrie AFP.

Cruci si slogane pictate pe un magazin din Philadelphia, cantece xenofobe intr-un liceu din New York, scrisori de amenintare distribuite in Massachusetts, injurii in campusurile universitare: incepand de marti, 8 noiembrie, marturii legate de astfel de evenimente se multiplica in intreaga tara, prin intermediul retelelor sociale.

"Port o esarfa. Azi, cineva m-a depasit pe chei si mi-a spus, in trecere: 'Ti-a sunat ceasul'", scrie pe Twitter Mehreen Kasana, o ziarista.

Minoritatea hispanica, tinta a atacurilor lui Donald Trump in intreaga campanie, pare cea mai expusa, dupa cum afirma organizatia Southern Poverty Law Center (SPLC), care analizeaza recentul aflux de atacuri rasiste.

Astfel, in localitatea Silver Springs, in Maryland, pe o biserica frecventata de Latinos au aparut inscriptii "Whites Only" si "Trump Nation".

Intrebat despre derapajele si atacurile xenofobe care au aparut dupa victoria sa electorala, Donald Trump a spus ca este vorba de un "foarte mic numar" de evenimente.

"Trebuie sa se opreasca", a adaugat el.

In prima sa conferinta de presa dupa alegeri, presedintele american Barack Obama a povestit luni ca si-a sfatuit urmasul sa dea "semnale de unitate" Americii. "I-am spus (...) sa intinda mana minoritatilor, femeilor si altora care sunt ingrijorati", a spus Obama

"Faceti-va bagajele"

De marti pana vineri, SPLC a numarat peste 200 de motivate de ura fata de o membrii unui grup uman, victimele fiind negri, femei, hispanici sau membri ai comunitatii LGBT.

Iata marturia unui profesor din Washington: "In cafenea, miercuri, la micul dejun, oamenii au scandat 'Construiti zidul'. In clasa mea, elevii au strigat 'Daca nu v-ati nascut aici, faceti-va bagajele".

"Nu este comparabil cu epoca (segregarii) si a miscarii pentru drepturi civice. Nimeni nu incendiaza biserici", a comentat pentru New York Times Richard Cohen, directorul Southern Poverty Law Center. "Dar, fara nicio indoiala, exista un avant".

Politia federala americana FBI a publicat luni un raport care anunta o crestere de 67% a actelor antimusulmane in 2015.

Uneori, este vorba de simple graffitis in toalete, sloganul campaniei lui Donald Trump, "Faceti America mare din nou", fiind modificat in "Faceti America alba din nou".

Incurajarea extremistilor

Dar apare si cel mai dur vocabular xenofob legat de negri si hispanici, ca si cuvinte pline de dispret fata de homosexuali.

La New York, cruci naziste au fost pictate in Brooklyn, politia deschizand o ancheta.

In alte ocazii, actele de ura nu se rezuma la nivelul verbal.

O studenta musulmana de la San Jose a povestit ca un barbat alb a incercat sa ii smulga valul.

O alta studenta de la universitatea Ann Arbor, in Michigan, a povestit ca a fost abordata de un barbat care a amenintat ca ii da foc cu bricheta daca nu isi da jos fularul musulman.

In orasul Missoula, statul Montana, au fost distribuite afise ale American Nazi Party in care evreii sunt acuzati ca ar controla presa.

In acest climat ingrijorator, Donald Trump l-a numit drept inalt consilier la Casa Alba pe controversatul Steve Bannon, un ultra-conservator cunoscut pentru legaturile cu partizanii suprematiei albe.

Aceasta alegere "nu face decat sa incurajeze si mai mult factiunile extremiste in aceasta perioada foarte tensionata", concluzioneaza Oren Segal, directorul organizatiei Anti-Defamation League (ADL).