Comisia care ancheteaza eventuale infractiuni comise de NSA in legatura cu autoritatile germane nu va avea acces la lista asa-zisilor "selectori NSA", dupa ce un apel formulat in acest sens la Curtea Constitutionala de politicieni din opozitie a fost respins, relateaza News.ro citand Deutsche Welle.

Curtea Constitutionala din Karlruhe a stabilit marti ca Guvernul de la Berlin nu trebuie sa predea lista sa cu tinte ale spionajului Comisiei care ancheteaza activitatile NSA in Germania.

Necesitatea ca Guvernul sa mentina anumite date confidentiale prevaleaza in fata dorintei Comisiei de a obtine mai multe detalii despre acest caz, au stabilit judecatorii in hotararea din octombrie data publicitatii marti.

Magistratii mai apreciaza in aceasta hotarare ca publicarea listei "selectorilor" fara aprobarea Statelor Unite ar putea sa puna in pericol activitatea agentiilor de informatii si sa compromita eficienta germana in domeniul securitatii nationale.

Konstantin von Notz, din cadrul Partidului Verzilor, care face parte din Comisie si-a exprimat dezamagirea fata de aceasta hotarare.

"O mare parte din practicile ilegale ale BND, care au durat ani de zile, vor ramane in intuneric", a declarat el la Berlin si a apreciat ca, din cauza modului in care functioneaza sistemul, sunt "preprogramate" noi scandaluri si incalcari ale drepturilor.

VERDICT IN INTERESUL SECURITATII NATIONALE

Hotararea de marti a fost pronuntata ca raspuns la o plangere depusa de membri din cadrul partidelor Verzilor si Die Linke (extrema stanga) si de membri ai Comisiei de ancheta cu privire la activitatea NSA in Germania dupa ce Guvernul le-a respins accesul la lista.

Lista "selectorilor" cuprinde criterii de cautare - precum numere de telefon, adrese de e-mail si adrese IP - ale unor persoane, inclusiv politicieni europeni si conducatori ai unor corporatii, monitorizate de NSA cu ajutorul agentiei germane de informatii externe BND.

Intre tinte s-au aflat si numerosi lideri politici europeni - inclusiv cancelarul Angela Merkel.

Acest scandal a izbucnit dupa ce fostul contractor NSA Edward Snowden, care traieste in prezent intr-un exil autoimpus in Rusia, a dezvaluit amploarea spionajului american in lume.

In loc sa predea lista Comisiei, marea coalitie aflata la putere la Berlin a numit un judecator administrativ, Kurt Graulich, ca "persoana de incredere".

Graulich a analizat lista si apoi i-a informat pe membrii Comisiei despre ceea ce contine.

Judecatorii de la Curtea Constitutionala apreciaza ca acest lucru nu ofera Comisiei niciun drept sa ceara informatii exacte.

Ei au salutat modul in care Guvernul german a transmis informatii in acest caz.

In motivarea hotararii ei apreiaza ca lista de selectori reprezinta "mai mult decat un interes politic general" si decat un eventual rol central in bunastarea statului sau capacitatea de functionare a Guvernului, criterii care ar fi condus la o cu totul alta decizie.