Victoria surprinzatoare a lui Donald Trump in alegerile prezidentiale americane este o victorie a poporului impotriva elitelor, a apreciat Marine Le Pen duminica si si-a exprimat speranta ca francezii vor vota la fel ca americanii, anul viitor, in alegerile prezidentiale franceze, relateaza News.ro citand Reuters.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice, presedinta Frontului National (FN, extrema-dreapta) ar putea sa obtina o victorie in primul tur al alegerilor prezidentiale franceze, in aprilie 2017, insa ar fi infranta - indiferent care ar fi adversarul ei - in al doilea tur.

Intrebata de BBC care sunt consecintele victoriei lui Donald Trump asupra candidaturii sale, reprezentanta extremei drepte a raspuns ca "el (Trump) a facut posibil ceea ce era prezentat ca total imposibil. Deci, aceasta este mai ales victoria popoarelor impotriva elitelor".

Schitand o paralela cu situatia din Franta, ea a adaugat: "Eu doresc ca in Franta poporul sa poata, de asemenea, sa rastoarne un pic masa in jurul careia isi impart elitele ceea ce ar trebui sa le revina francezilor. Si, deci, aceasta ar fi un pic adevarata problema a alegerilor prezidentiale".

Ea si-a exprimat speranta ca cetatenii europeni sa poata sa aiba posibilitatea sa-si faca cunoscuta opinia despre Uniunea Europeana (UE) prin referendum, dupa modelul consultarii de la 23 iunie din Marea Britanie.

Daca s-ar pune intrebarea respectiva, elitele s-ar afla in fata altei surprize, a apreciat Le Pen.

Ea a mai declarat ca nu exista motive ca Europei sa-i fie frica de presedintele rus Vladimir Putin.

"Am face mai bine, daca am vrea o Europa puternica, sa negociem cu Rusia si sa avem acorduri de cooperare cu Rusia, acorduri comerciale cu Rusia", a declarat Marine Le Pen, potrivit transcrierii in engleza a unei parti a interviului, care nu este disponibil in franceza.

UE este cea care destabilizeaza Europa, nu Rusia, a subliniat Le Pen.

"Modelul pe care-l apara Vladimir Putin este (modelul) ratiunii, protectionismului, cautarii interesului propriei tari, apararii propriei identitati, este un model care imi place", a mai subliniat reprezentanta extremei drepte franceze.