Sediul Amnesty International din Moscova a fost inchis de autoritati, fara explicatii, miercuri dimineata, a anuntat ONG-ul specializat in apararea drepturilor omului, potrivit AFP.

"Angajatii organizatiei au constatat in aceasta dimineata, in jurul orei 10,00 (07,00 GMT), ca usile au fost sigilate. Nu am primit nicio notificare si sigiliile au fost puse in absenta noastra", a spus Amnesty International, intr-un comunicat.

"Toate lucrurile noastre, computerele si documentele noastre sunt acolo, in spatele usilor inchise", a declarat pe Facebook Ivan Kondratenko, un angajat al Amnesty International in Rusia.

ONG-ul a publicat o fotografie cu sigiliile, pe care scrie ca imobilul este proprietatea Federatiei Ruse si ca organizatia trebuie sa se adreseze primariei Moscovei pentru a obtine alte informatii. Este mentionat si un numar de telefon, la care insa nu raspunde nimeni, a adaugat Ivan Kondratenko.

Amnesty International, care ocupa acest sediu de 20 de ani, a precizat ca yalele au fost si a fost oprit curentul electric.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat ca nu stie nimic de acest subiect.

Acesta este singurul birou al Amnesty International in Rusia.

ONG-urile sunt supuse unui control tot mai strict in Rusia. Din 2012, o lege obliga ONG-urile care primesc finantari externe si care au o "activitate politica" - termen extrem de neclar in ceea ce priveste granitele - sa se inregistreze ca "agenti ai strainatatii".

Din mai, o noua lege vizeaza ONG-urile internationale: este permisa inchiderea fara nicio decizie a justitiei a organizatiilor care ameninta "securitatea nationala" sau "fundamentele constitutionale" ale Rusiei, precum si blocarea conturilor bancare ale ONG-urilor incriminate.