Luptatorii gruparii Stat Islamic (SI) din Mosul au inceput sa isi rada barbile, pe masura ce fotele irakiene au inceput sa se apropie la cativa kilometri de unele cartiere ale fiefului jihadist, scrie AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Multumite de modul in care a inceput aceasta vasta ofensiva, tarile occidentale implicate isi indreapta acum atentia spre Raqqa, ultimul bastion al SI in Siria vecina.

O operatiune "va incepe in urmatoarele saptamani", au anuntat miercuri seful Pentagonului, Ashton Carter, si omologul sau britanic Michael Fallon. "Este planul nostru de mult timp si suntem capabili sa sustinem", concomitent ofensivele asupra Mosulului si a Raqqa, a asigurat Carter, la Bruxelles.

In asteptare, trupele irakiene de elita s-au pozitionat acum la circa cinci kilometri de cartierele estice ale celui de-al doilea oras al Irakului, in a zecea zi a ofensivei. Pe celelalte fronturi, trupele angajate se afla la distante mai mari, in special in sud.

In fata avansului, jihadistii se adapteaza.

"Am vazut membri ai DAESH (acronimul arab al SI) si aparenta lor s-a schimbat total", a declarat un locuitor din estul Mosulului, contactat de AFP. "Si-au taiat barbat si si-au schimbat hainele" pentru a putea fi confundati cu populatia, spune acest fost antreprenor, care s-a prezentat ca fiind Abu Saif.

Jihadistii isi schimba tinuta "deoarece le e frica sa nu fie luati la tinta de lunetisti" sau "pentru ca se pregatesc sa paraseasca orasul", crede acesta.

Potrivit locuitorilor si unor oficiali americani, numerosi jihadisti au parasit deja estul Mosulului pentru a se indrepta spre partea vestica a Tigrului, fluviul care traverseaza orasul.

Locuitorii din Mosul au un acces limitat sau chiar deloc la televiziune si la internet dar spun ca aud clar zgomotul luptelor pe fronturile de nord si de est ale orasului. Acestia povestesc de asemenea ca avioanele coalitiei internationale au inceput sa zboare la o altitudine mai redusa.

Raqqa

Pe teren, echilibrul de forte este net in dezavantajul SI, care se bazeaza pe 3.000 pana la 5.000 de combatanti in Mosul, respectiv de zece ori mai putin decat efectivele mobilizate de Bagdad si de aliatii sai.

Dar avansul fortelor irakiene este delicat si periculos din cauza tacticilor de gherila folosite pe scara larga de jihadisti, care nu ezita sa isi sacrifice viata.

SI foloseste de o saptamana "o cantitate extraordinara" de arme cu tir indirect (mortiere, rachete) si de masini capcana, a spus marti generalul Stephen Townsend, care conduce coalitia.

In ceea ce priveste Raqqa, insa, provocarile sunt imense in contextul conflictului sirian care implica o multitudine de actori nationali si externi cu interese divergente, precum Rusia, absenta din teatrul irakian. In plus, Turcia a insistat din nou miercuri asupra necesitatii de a exclude militiile kurde, sustinute de Washington, de la o astfel de ofensiva.