Uniunea Europeana a dat guvernului federal belgian un termen limita pana la care sa sprijine acordul de schimb comercial UE - Canada. Astfel, Belgia trebuie sa convinga pana luni seara regiunea Valonia sa accepte acordul, in caz contrar summitul programat pentru semnarea CETA va fi anulat. a declarat duminica o sursa europeana pentru Reuters.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va vorbi cu prim-ministrul belgian Charles Michel de luni seara, a precizat sursa, astfel incat prim-ministrul canadian Justin Trudeau sa poata decide daca sa zboare la Bruxelles pentru semnarea acordului, asteptata joi.

In cazul in care Michel nu il poate asigura pe Tusk ca Belgia va fi in masura sa lase UE sa semneze acordul CETA, summitul de joi UE-Canada va fi amanata si nici nu va fi sabilita o noua data o noua data, cu toate ca, potrivit sursei, nici UE si nici Canada nu sunt dispuse sa renunte la acest acord de liber schimb, negociat timp d emai multi ani.

Toate cele 27 alte state ale UE sunt dispuse sa semneze, asa cum este si coalitia liberala condusa de Michel. Dar, premierul belgian nu poate face acest lucru fara acordul celor cinci autoritati regionale. Guvernul local socialist din Valonia opune rezistenta, spunand ca acordul este rau pentru fermierii europeni si ofera prea multa putere intereselor corporatiste globale.