Presedintele rus, Vladimir Putin, se deplaseaza miercuri la Berlin pentru primul summit dupa un an in legatura cu criza din Ucraina alaturi de liderii german, francez si ucrainean, o intalnire pe teren minat care va fi marcata, de asemenea, de diferendul in privinta Siriei, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

Dupa parerea participantilor, summitul cu Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Porosenko nu va inregistra un progres spectaculos in contextul in care punerea in aplicare a acordului de pace de la Minsk din 2014 se afla in impas de mai multe luni.

"Sunt blocaje pe numeroase niveluri, acordul de incetare a focului, chestiunile politice, chestiunile umanitare", a subliniat cancelarul german in ajunul reuniunii, "nu ne putem astepta la o minune, dar, in punctul in care ne aflam, trebuie sa depunem toate eforturile".

"Nu vrem sa ne multumim cu un conflict inghetat. Nu pentru asta presedintele si cancelarul au creat 'formatul Normandia' care reuneste cele patru tari, de la numele regiunii unde s-a tinut primul summit de acest tip", a subliniat o sursa diplomatica franceza.

Pe ordinea de zi, in principal: respectarea acordului de incetare a focului intre fortele ucrainene si rebelii prorusi, in continuare foarte aleatoriu, adoptarea unei legi electorale si apoi organizarea de alegeri in estul tarii aflat sub controlul combatantilor prorusi.

In legatura cu aceste subiecte, Moscova si Kievul si-au pasat continuu responsabilitatea. La scurt timp dupa anuntul summitului, cei doi adversari s-au acuzat reciproc ca saboteaza acordul existent, semn ca discutiile de la Berlin au putine sanse sa fie constructive.

Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat ca "Kievul nu face nimic", in timp ce presedintia Ucrainei era de parere ca reuniunea de la Berlin trebuie "sa constranga Rusia sa puna in aplicare acordul de la Minsk".

Moscova, acuzata ca adanceste criza inarmandu-i si sprijinindu-i pe rebeli, a respins constant aceasta viziune si este de parere ca, din contra, Kievul trebuie sa isi respecte angajamentele pentru o autonomie mai larga in estul Ucrainei.

''Nu avem asteptari foarte mari pe tema acestei reuniuni'', a avertizat Petro Porosenko in cursul unui briefing de presa la Oslo.

Aceasta reuniune in patru va fi urmata de o intalnire tripartita in legatura cu celalalt mare subiect de tensiuni intre Rusia si Occident: razboiul din Siria cu bombardamentele Moscovei in sprijinul regimului, in special asupra orasului Alep.

Surse apropiate presedintelui Francois Hollande au subliniat ca este vorba, in special, "de a transmite acelasi mesaj presedintelui Vladimir Putin privind Siria: o incetare a focului durabila la Alep si un acces al ajutorului umanitar". Pentru ca anuntul rus al unui armistitiu de cateva ore joi este considerat de occidentali ca un prim pas insuficient.

Angela Merkel, care nu se asteapta nici ea la o "minune" in dosarul sirian la Berlin, a declarat ca, din contra, chestiunea sanctiunilor impotriva Rusiei ca represalii la bombardamentele sale "nu poate fi luata de pe masa" discutiilor.

Acest dublu summit cu presedintele rus are loc in ajunul unei reuniuni a sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana care va examina chestiunea relatiilor cu Moscova, bombardamentele ruse la Alep si sanctiunile impuse Rusiei din cauza conflictului ucrainean si anexarii Crimeii.

Fara nicio rezolvare la orizont in acest dosare, seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat la inceputul lunii octombrie ca perioada actuala este "mai periculoasa" decat Razboiul Rece, cand "Moscova si Washingtonul isi cunosteau liniile rosii respective si le respectau".