Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a insistat, intr-un interviu publicat duminica de cotidianul grec Kathimerini, sa se revina la aplicarea regulilor europene in materie de azil, ce prevad retrimiterea refugiatilor in prima tara pe unde au intrat in blocul comunitar, relateaza AFP.

Thomas de MaiziereFoto: Agerpres/EPA

"As dori sa vad regulamentul de la Dublin aplicandu-se din nou (...) Vom relua discutiile pe acest subiect la reuniunea ministrilor (europeni) de interne", in cursul acestei luni, a indicat oficialul german, potrivit Agerpres.

Potrivit regulamentului de la Dublin (ce reglementeaza solutionarea cererilor de azil in Uniunea Europeana), prima tara din blocul comunitar unde sosesc migrantii extracomunitari este obligata sa inregistreze cererea lor de azil si sa nu le permita sa-si continue calatoria catre alte tari din UE inaintea solutionarii acestei cereri.

Confruntat cu valul de migranti ce au debarcat in insulele grecesti, guvernul de la Atena nu a mai aplicat aceasta regula si i-a lasat pe acestia sa-si continue calatoria catre vestul si nordul Europei, destinatia preferata de cei mai multi fiind Germania, situatie acceptata tacit de tarile unde au ajuns migrantii si care au cerut la randul lor revizuirea regulamentului de la Dublin.

Insa "intre timp, UE a oferit (Greciei) un sprijin important, nu doar financiar", pentru a-si imbunatati procedurile de azil, a mai mentionat ministrul Thomas de Maiziere in declaratia acordata cotidianului Kathimerini. Dar el a admis ca propunerea sa de reactivare a regulamentului de la Dublin s-ar putea lovi de "reactii vehemente" din partea Greciei, insa a atras totodata atentia ca in Germania exista tot mai multe voci critice fata de nerespectarea de catre Grecia a regulamentului de la Dublin.

De altfel, guvernul de la Atena avertizeaza ca, in urma inchiderii rutei balcanice, pe teritoriul Greciei au ramas blocati peste 60.000 de migranti si insista, alaturi de guvernul italian, pe repartizarea migrantilor prin cote intre statele UE.