Politia a anuntat sambata seara ca l-a prins, dupa o cautare de 24 de ore in nord-vestul Statelor Unite, pe presupusul autor al atacului armat dintr-un mall. Este vorba de un tanar in varsta de 20 de ani nascut in Turcia, acuzat de uciderea a cinci persoane, informeaza AFP.

Potrivit unui purtator de cuvant al politiei statului Washington, Mark Francis, numele suspectului este Arcan Cetin, iar acesta locuieste la Oak Harbor, un orasel de cativa mii de locuitori care se invecineaza cu orasul Burlington, situat la 110 kilometri nord de Seattle si in care a avut loc atacul armat vineri seara.

Niciun alt suspect nu este cautat, a precizat purtatorul de cuvant, la o zi dupa atac, in care au fost ucise patru femei si un barbat, in centrul comercial Cascade Mall din Burlington.

Suspectul, care a fost prezentat initial de politie ca fiind un tanar de origine hispanica, a deschis focul in raionul pentru machiaj al unui magazin Macy's.

O pagina pe Facebook, prezentata ca fiind a suspectului, arata ca Arcan Cetin s-a nascut la Adana, al patrulea cel mai important oras turc, situat pe malul Marii Mediterana. El studiaza la Oak Harbor si munceste intr-un magazin alimentar din Widbey Island, alta localitate din statul Washington.

Politia fedrala (FBI) a anuntat ca nu detine, in acest stadiu, vreun indiciu cu privire la un "act terorist".

O arma a fost gasita, insa suspectul, brunet si purtand un tricou si pantaloni scurti negri potrivit unor imagini de pe o camera de supraveghere, a fugit.

Un bilant anunta patru morti - patru femei -, insa un barbat transferat la spital in stare critica a murit din cauza ranilor, a spus Mark Francis.

"Este un act absurd", a declarat primarul orasului Steve Sexton. Acesta si-a exprimat consternarea sa-si vada comunitatea afectata de unul dintre atacurile armate care au loc frecvent in Statele Unite, unde accesul la arme de foc este usor, iar portul lor este autorizat de al Doilea Amendament al Constitutiei.

Politia, alertata prin apeluri vineri, la ora locala 18:58, a intervenit rapid, iar centrul comercial a fost evacuat. Fortele de ordine au izolat locul, iar medici au intervenit.

Potrivit sergentului Francis, suspectul a fost vazut in timp ce se indrepta pe jos catre o autostrada care trece prin apropiere de mallul din Burlington, situat intre Seattle si frontiera canadiana.

Membri ai serviciilor de salvare au patruns in Cascade Mall "sub escorta", dupa ce politia le-a dat unda verde, pentru a ingriji raniti, a spus el.

"Am auzit un foc de arma (...), apoi alte trei persoane au inceput sa fuga, iar dupa aceea s-au tot tras focuri de arma", a declarat pentru CNN Armando Patino, salariat intr-un magazin de telefonie.

"M-am intors in magazinul meu. Pe unele persoane, care nu stiau unde sa se duca, le-am bagat in magazin", a adaugat Patino.

Dezbaterea asupra armelor de foc a fost relansata recent in Statele Unite, dupa atacurile din iunie de la Orlando, in Florida, soldat cu 49 de morti, si din decembrie de la San Bernardino, in California, soldat cu 14 morti, dar fara sa se inregistreze vreun progres. In aceste atacuri, autorii au actionat in numele gruparii Statul Islamic.