Uniunea Europeana trebuie "sa se afirme mai mult" in materie de aparare, prin punerea in comun a anumitor resurse militare, si sa dispuna de un "cartier general unic", a declarat miercuri Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, in fata Parlamentului European, scrie AFP.

"Europa trebuie sa se afirme mai mult (...) trebuie, impreuna, sa ne asumam protejarea intereselor noastre", a spus Juncker, in discursul sau anual privind "starea Uniunii".

"In cursul ultimilor zece ani, am participat la peste 30 de misiuni militare si civile in UE. Dar fara o structura permanenta, nu putem actiona de o maniera eficienta. Va trebui sa ne dotam cu un cartier general unic in cadrul Uniunii Europene", a adaugat el.

"Trebuie de asemenea sa ne orientam spre resurse militare comune, care in anumite cazuri vor tine de UE, in deplina complementaritate cu NATO", a adaugat el.

Punerea in comun a unor resurse militare s-ar justifica din punct de vedere economic, potrivit fostului premier luxemburghez.

"Lipsa de cooperare militara in materie de aparare costa Europa intre 20 si 100 de miliarde de euro pe an", a pledat acesta.

Comisia urmeaza sa propuna "inainte de sfarsitul anului crearea unui "fond european al apararii" cu scopul de a "stimula activ cercetarea si inovarea" in industrie, a continuat el.

Juncker a promis si noi modalitati de control pentru persoanele care intra si ies din Europa: "De fiecare data cand o persoana intra in UE sau ii paraseste teritoriul va exista o inregistrare a datei, a locului si a motivului care explica miscarea si deplasarea".

"Pana in noiembrie, vom propune un sistem european de informatii legate de calatorii, respectiv un sistem automatizat care vizeaza sa determine cine este autorizat sa calatoreasca cu destinatia Europa", a adaugat el.

Acest nou sistem, comparabil cu dispozitivul ESTA din Statele Unite, va permite obtinerea de mai multe informatii despre calatorii dintr-o tara terta care nu au nevoie de vize pentru a intra in UE.