O coalitie a rebelilor si jihadistilor a avansat rapid in aceasta saptamana in Hama, in centrul Siriei, controlat marjoritar de regim, reusind sa cucereasca o serie de localitati, afirma ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului, citat de AFP.

In 29 august, grupari insurgente aliate cu jihadisti, printre care influentul Jund al-Aqsa, au lansat aceasta ofensiva care are ca obiectiv cucerirea aeroportului din Hama, de unde decoleaza elicopterele militare care lovesc dusmanii regimului pe alte fronturi.

"Se afla la circa 10 km de aeroport", la vest de al patrulea oras al Siriei, a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul acestui ONG, care dispune de o larga retea de surse in Siria.

Rebelii urmaresc de asemenea sa reduca presiunea pe frontul din Alep (nord) lansand o noua batalie pentru a dispersa fortele regimului Bashar al-Assad pe mai multe fronturi.

Rebelii si jihadistii "au cucerit in trei zile cel putin 13 sate si localitati, in special in nordul provinciei, printre care Halfaya, Tibet al-Imam si Suran", arata Abdel Rahmane. De asemenea, acestia ameninta Mahrada, o localitate crestina aflata in nordul orasului Hama.

"Luptele au facut ravagii si cel putin 25 de civili, printre care si copii, au murit in urma unor lovituri intense in aceasta dimineata asupra zonelor cucerite" de rebeli, a adaugat acesta.

Rebelii "vor in special sa cucereasca aeroportul din Hama deoarece de acolo pleaca elicopterele care le bombardeaza pozitiile din Alep si din alte provincii", subliniaza Abdel Rahmane.

Provincia Hama se afla la sud-est de Alep, unde au loc lupte dure intre trupele loiale regimului si rebeli si jihadisti.

Orasul Hama a fost teatrul, in 2011, la fel ca majoritatea oraselor siriene, ale unor manifestatii anti-regim care au fost reprimate dur.

In anii 1980, regimul tatalui lui Bashar al-Assad, Hafez, a ucis in fasa o revolta a Fratiei Musulmane, soldata cu mii de morti.