Venezuela si Ecuador au anuntat miercuri seara rechemarea ambasadorilor si inghetarea relatiilor diplomatice si politice cu noua conducere braziliana, dupa demiterea fostei presedinte Dilma Rousseff. In vreme ce, presedintele bolivian Evo Morales a avertizat ca va lua o masura similara impotriva executivului conservator al lui Michel Temer, transmite Telesur, citat de News.ro.

Procesul de demitere a presedintei Dilma Rousseff pentru incalcarea legislatiei bugetului a paralizat societatea braziliana din punct de vedere politic timp de noua luni, iar acum pare sa declanseze o criza politica intre cel mai mare stat sud-american si vecinii sai. In ceea ce priveste decizia executivului venezuelean de a ingheta relatiile diplomatice, un purtator de cuvant a explicat ca "toate relatiile diplomatice si politice sunt inghetate cu un guvern care a ajuns la putere printr-o lovitura de stat".

De asemenea, executivul venezuelean a calificat demiterea presedintei braziliene drept un proces falsificat, care nu a reusit sa respecte prevederile costitutionale de a demostra ca presedintele in functie a comis "crime de responsabilitate" care sa justifice demiterea. Guvernul Ecuador a condamnat decizia senatorilor brazilieni de a o demite pe Dilma Rousseff - care a castigat in urma cu doi ani un mandat cu sustinerea a peste 54 de milioane de alegatori - si a anuntat planuri pentru rechemarea ambasadorului din Brasilia.

"Avand in vedere aceste evenimente exceptionale, guvernul ecuadorian a decis sa declanseze consultatii cu diplomatii brazilieni", se arata in comunicat. Mai mult, executivul ecuadorian a precizat ca nu poate ignora faptul ca cei mai multi politicieni implicati in procesul de demitere au fost de asemenea investigati pentru comiterea unor acte grave de coruptie. Printre cei implicati in scandaluri de coruptie se numara proaspatul presedinte brazilian investit, Michel Temer, precum si ministrul de Externe Jose Serra si Eduardo Cunha.

"Nu vom legitima niciodata asemenea practici, care ne amintesc de cele mai negre ore ale continentului nostru. Solidaritatea noastra se indreapta catre camarada Dilma, catre Lula si catre toti cetatenii brazilieni. Aceste evenimente nefericite, inacceptabile in secolul XXI, prezinta un risc serios la adresa stabilitatii regiunii si constituie un esec in consolidarea democratiei", a reactionat presedintele ecuadorian, Rafael Correa, la anuntul demiterii presedintei braziliene.

In luna mai, inaintea votului pentru suspendarea presedintei Dilma Rousseff, Ecuador Venezuela si El Salvador si-au rechemat ambasadorii din Brazilia pentru consultari, in semn de protest fata de ce au numit aceste state "o lovitura de stat". Intre timp, mai multe tari latino-americane au criticat procesul demiterii si si-au exprimat sustinerea pentru Rousseff.