Garda de Coasta italiana a anuntat luni seara ca a coordonat salvarea a circa 6.500 de imigranti in largul Libiei, una dintre cele mai incarcate zile din ultimii ani in Marea Mediterana, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Duminica, peste 1.100 de imigranti au fost salvati in aceeasi zona, conform unui bilant al Gardei de Coasta, care coordoneaza de la Roma toate operatiunile de salvare la nord de apele teritoriale libiene.

In schimb, luna august a fost usor mai calma decat in anii precedenti. Numarul total al sosirilor in Italia, evaluat inainte de operatiunile de salvare din ultimele zile la circa 105.000 de catre Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), ramane sub cel din anii precedenti. Marea majoritate a imigrantilor sunt originari din Africa Subsahariana.

"Centrul operational a coordonat 40 de operatiuni de salvare" in largul Libiei, iar navele Gardei de Coasta si ale Marinei italiene, ale operatiunii europene anti-traficati Sophia, ale agentiei europene Frontex si ale organizatiilor umanitare "au salvat 6.500 de imigranti", a anuntat luni seara Garda de Coasta pe contul sau de Twitter. "Am fost extrem de ocupati astazi", a confirmat pentru AFP un purtator de cuvant al Garzii de Coasta italiene, care a refuzat totusi sa vorbeasca despre un record.

Plecarile din Libia ale imigrantilor se fac in continuare in valuri succesive, cu o concentrare a operatiunilor atunci cand marea este calma si cand vantul dinspre sud impinge ambarcatiunile improvizate spre apele internationale.

Conform UNHCR, cel putin 3.100 de imigranti au murit sau au disparut in Marea Mediterana in acest an incercand sa ajunga in Europa.