Autoritatile ucrainene au decis sa mute zeci de romi dintr-un sat din regiunea Odessa, dupa ce casele acestora au fost atacate de vecini, relateaza BBC, citat de News.ro.

Violentele au izbucnit sambata in satul Loscinivka, la scurt timp dupa ce a fost gasit cadavrul unei fete de noua ani. Copila ar fi fost violata, potrivit Politiei, care a retinut un rom de 21 de ani in acest dosar.

Multimea furioasa de sateni a dat foc unei case de romi si a spart geamurile altora. Romii au reusit sa fuga inainte de atac si nimeni nu a fost ranit.

Potrivit Politiei ucrainene, situatia este in prezent sub control in sat, dupa ce au fost desfasurati ofiteri suplimentari. Potrivit sefului districtului Izmail, unde se afla satul, mai multe autobuze sunt pregatite sa mute familiile de romi.

Este vorba de peste 50 de persoane, care ar urma sa primeasca locuinte in alta parte.

"Si ei inteleg ca nu pot continua sa traiasca in sat. Iar sarcina noastra este sa le asiguram siguranta", a spus oficialul.

El a precizat ca numai doua dintre familiile de romi aveau casele unde locuiau in proprietate, celelalte sase stateau cu chirie.

Guvernatorul de Odesa, Mihail Saakasvili, a dat asigurari ca impartaseste furia localnicilor din sat.

Intr-un mesaj video publicat pe Facebook, el a declarat ca "elemente antisociale" au fost implicate in "trafic masiv de droguri" in Loscinivka.

Acesta nu este primul caz in care romii din Ucraina sunt vizati de atacuri sau discriminari, potrivit Centrului European pentru Drepturile Romilor.