Politia din Venezuela a distrus miercuri aproape 2.000 de carabine si pistoale intr-o piata din Caracas, in contextul in care noul ministru de interne, Nestor Reverol, a relansat o campanie indelung amanata de control asupra armelor intr-o tara grav afectata de violenta armata, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Ministrul de interne a declarat ca evenimentul marcheaza un nou efort pentru a-i dezarma pe venezueleni, printr-o combinatie de confiscari si un program de schimb, in cadrul caruia detinatorii de arme pot primi in locul acestora bunuri electrice.

Venezuela are cea de a doua rata a criminalitatii din lume, iar gastile din cartierele sarace au intrat in posesia a tot mai multe arme in ultimii ani, intr-o perioada in care recesiunea tot mai profunda a redus resursele de care dispune politia. Gastile isi obtin de multe ori armele chiar de la politisti, furandu-le sau chiar cumparandu-le de la politisti corupti, sustin expertii. Presedintele Nicolas Maduro l-a promovat pe Reverol in aceasta luna, la cateva zile dupa ce SUA l-au acuzat pe fostul sef de la antidrog ca a luat mita de la traficantii de droguri.

"Vom aduce dezarmare si pace", a spus Reverol presei, in timp ce politistii distrugeau armele, mare parte dintre ele vechi sau fabricate la domiciliu. Venezuela s-a dotat si cu o tehnologie laser pentru a marca munitia, a spus Reverol, intr-o tentativa de a tine evidenta cartuselor date fortelor municipale si federale. Expertii sustin ca mare parte din munitia folosita pentru a comite crime in Venezuela este fabricata in unitati de stat si apoi vanduta de politisti corupti