Combatantii gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) au rapit circa 2.000 de civili pe care i-au obligat sa mearga cu ei dupa ce au fugit din orasul Minbej, in nordul Siriei, anunta un ONG si o alianta antijihadista, citate de AFP.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Aceasta alianta de combatanti arabi si kurzi reuniti in cadrul Fortelor democrate siriene (FDS) a cucerit in 6 august orasul Minbej, dar un numar restrans de jihadisti continua sa reziste in acest oras situat in provincia Alep.

"Retragandu-se din al-Sireb, ultimul cartier unde s-au baricadat in Minbej, jihadistii au rapit circa 2.000 de civili, printre care femei si copii", a precizat un purtator de cuvant al FDS Cherfane Darwich.

"Au folosit acesti civili ca scuturi umane in timpul retragerii, ceea ce ne-a impiedicat sa-i atacam", a adaugat el.

Jihadistii au fugit cu civilii in Jarablus, un fief al SI situat la circa 40 de km de Minbej, in apropiere de granita turca, potrivit FDS.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care se bazeaza pe o vasta retea de surse si de militanti in Siria, a confirmat rapirea civililor.

"Combatantii Daesh au rapit circa 2.000 de civili pe care i-au luat in 500 indreptandu-se in directia Jarablus", a precizat acest ONG.

Masinile folosite apartineau civililor care locuiau in cartierul al-Sireb.

Vineri dupa-amiaza, FDS continua sa curate cartierul al-Sireb.

Minbej era un bastion al SI pe drumul de aprovizionare dintre Turcia si capitala de facto a gruparii, Raqqa.

Cucerirea Minbej constituie o mare victorie pentru FDS, una dintre principalele forte antijihadiste din Siria.

SI continua totusi sa controleze vaste teritorii din Siria.