Mandate de arestare pe numele a 42 de ziaristi au fost emise in Turcia dupa tentativa ratata de lovitura de stat din 15 iulie, anunta televiziunile turcesti, citate de AFP.

Printre ziaristi se numara Nazli Ilicak, figura de prim plan in lumea presei din Turcia, demisa de la cotidianul pro-guvernamental Sabah in 2013 dupa ce a criticat ministri implicati intr-un vast scandal de coruptie, potrivit NTV si CNN-Turk.

Nascuta in 1944, aceasta a infiintat un ziar anul trecut, Ozgur Dusunce (Gandirea libera).

Aceasta nu se afla la domiciliul sau din Istanbul si ar putea sa fie in vacanta in marea Egee, a scris cotidioanul Hurriyet, care il citeaza pe procurorul antiterorist Irfan Fidan.

Sambata, presedintele Recep Tayyip Erdogan avertizase intr-un interviu pentru France 24 ca daca "presa sustine lovitura de stat, fie ca e vorba de presa audiovizuala sau altele, vor plati".

"Este in legi, este in drept, presa trebuie sa respecte legea", a spus seful statului, care este criticat de Uniunea Europeana pentru severitatea epurarilor.

In 19 iulie, autoritatea de reglementare a presei a retras licenta pentru numeroase canale de televiziune si radio suspectate ca sustin reteaua predicatorului Fethullah Gulen, exilat in Statele Unite din 1999 si acuzat ca a fost instigatorul puciului.

Aceasta decizie vizeaza 24 de televiziuni si radiouri si 34 de ziaristi.

In martie, cotidianul Zaman si agentia de presa Cihan fusesera confiscare de stat.

Luni dimineata, politia a intervenit intr-o scoala militara din Istanbul, unde 40 de persoane au fost arestate, potrivit agentiei de presa Anadolu.

Dupa tentativa de lovitura de stat, peste 11.000 de oameni au fost retinuti si peste 5.800 arestati preventiv, potrivit unui bilant publicat duminica.