Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, si comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, urmaresc "indeaproape si cu mare ingrijorare" instituirea starii de urgenta in Turcia, au facut cunoscut cei doi joi seara, reiterand apelul europenilor la respectarea statului de drept de catre Ankara, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Urmarim indeaproape si cu ingrijorare evolutia situatiei legate de starea de urgenta pe care Turcia declarat-o dupa tentativa de lovitura de stat, condamnata de UE", au declarat cei doi oficiali europeni intr-un comunicat comun.

"Aceasta declaratie intervine in urma recentelor decizii inacceptabile referitoare la invatamant, justitie si media", au adaugat ei.

"Lansam un apel autoritatilor turce sa respecte in toate circumstantele statul de drept, drepturile omului si libertatile fundamentale, inclusiv dreptul fiecarui la un proces echitabil", au continuat Federica Mogherini si Johannes Hahn, in contextul in care de pana in prezent au fost arestate 10.410 persoane si 4.060 trimise in inchisoare, potrivit presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Comisarul si Inaltul Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate au subliniat, de asemenea, ca Recep Tayyip Erdogan a dat asigurari ca instituirea starii de urgenta, pentru prima data din 2002, nu va afecta in niciun fel democratia din tara sa, unde epurarile sunt in plina desfasurare la o saptamana dupa puciul esuat.

"Asteptam ca aceste drepturi sa fie in intregime respectate si ca autoritatile turce vor actiona cu retinere", au avertizat cei doi oficiali ai UE, in timp ce aproape 60.000 de persoane, in special militari, judecatori sau profesori, au fost arestate, suspendate sau concediate in ultimele zile.

Sub starea de urgenta, Turcia va suspenda temporar Conventia Europeana privind Drepturile Omului (CEDO), a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Numan Kurtulmus, evocand exemplul Frantei care a actionat asemanator in baza articolului 15 al CEDO dupa atentatele de la Paris.

Articolul le recunoaste guvernelor, "in circumstante exceptionale", facultatea de a deroga, "in mod temporar, limitat si controlat", anumite drepturi si libertati garantate prin CEDO.

Aceasta derogare protejeaza astfel Turcia de eventuale condamnari ale CEDO.

"Orice suspendare a CEDO trebuie sa urmeze regulile prevazute pentru astfel de derogari", au subliniat Federica Mogherini si Johannes Hahn.