Procurorii si politistii turci efectueaza luni o perchezitie la baza aeriana din Incirlik (sudul Turciei), folosita de coalitia antijihadista condusa de Statele Unite, anunta agentia proguvernamentala de presa Anadolu, preluata de AFP.

Aceasta baza, esentiala in dispozitivul luptei impotriva gruparii Stat Islamic (SI), a fost inchisa o zi, sambata, dupa tentativa esuata de lovitura de stat.

Autoritatile turce au retinut anterior un militar de rang inalt al armatei aerului si alti zece suspecti angajati la aceasta baza si suspectati ca au participat la puciul impotriva presedintelui Erdogan.

Responsabili turci au indicat faptul ca banuiesc ca aceasta baza din apropierea granitei cu Siria a fost folosita pentru aprovizionarea avioanelor militare folosite de pucisti vineri.

Baza a fost inchisa pentru scurt timp in timpul loviturii de stat, provocand o suspendare a loviturilor aeriene antijihadiste efectuate de coalitia internationala.

Washingtonul a anuntat duminica redeschiderea bazei. Statele Unite au obtinut in 2015 dreptul de a folosi aceasta baza, dupa negocieri laborioase cu Ankara.