Liderul taberei Brexit, Boris Johnson, considerat favoritul principal la preluarea postului de prim ministru, a anuntat joi ca nu va candida pentru aceasta functie, scrie Reuters.

Boris JohnsonFoto: AGERPRES

Acesta a declarat ca s-a consultat cu mai multi colegi si "avand in vedere circumstantele din Parlament", a ajuns la concluzia ca nu va fi viitorul lider al conservatorilor.

Premierul David Cameron a anuntat imediat dupa votul britanicilor in favoarea parasirii Uniunii Europene ca va demisiona in interval de trei luni.

"Rolul meu va fi sa ofer tot sprijinul posibil viitoare administratii conservatoare", a adaugat el.

Conducand tabara "Brexiters" la victorie, Boris Johnson a reusit sa castige incredibilul sau pariu si facea parte, alaturi de ministrul de Interne Theresa May, dintre favoritii pentru preluarea fotoliului de prim ministru.

Cinci candidati si-au prezentat candidatura pentru postul de prim ministru, printre care Theresa May, candidata consensului, si ministrul Justitiei, Michael Gove, care a facut si el campanie pentru Brexit.

Noul prim ministru britanic urmeaza sa fie cunoscut pana in 9 septembrie: 150.000 de membri ai partidului conservator vor alege intre doi finalisti ce vor fi desemnati de deputatii tories.