Trei tari europene si doua asiatice sunt in cursa marti pentru a obtine trei locuri nepermanente in Consiliul de Securitate al ONU aflate la dispozitia lor, scrie AFP, citata de Agerpres.

Doua dintre cele cinci locuri puse in joc ar urma sa revina Boliviei si Etiopiei, preselectionate de grupul lor regional si lipsite de concurenta.

In schimb, Italia, Olanda si Suedia isi disputa cele doua locuri rezervate Europei de Vest, in timp ce Kazahstan si Thailanda concureaza pentru cel rezervat Asiei.

Candidatii - chiar si cei care nu au adversari - trebuie sa convinga doua treimi dintre tarile membre care voteaza in Adunarea Generala (129 de voturi din 193 de membri).

Consiliul de Securitate este format din 15 membri, dintre care cinci permanenti (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China) avand drept de veto.

Cinci membri nepermanenti sunt alesi in fiecare an. Ei isi vor ocupa locul in Consiliu de la 1 ianaurie pentru un mandat de doi ani.

Cei cinci noi alesi vor inlocui la 1 ianuarie 2017 Spania, Malaezia, Noua Zeelanda, Angola si Venezuela.

Ceilalti cinci membri nepermanenti sunt Japonia, Egipt, Senegal, Ucraina si Uruguay.

Cu o zi inainte de vot, organizatia neguvernamentala Human Rights Watch (HRW) a criticat bilantul Kazahstanului si Thailandei in domeniul drepturilor omului.

"Promisiunea Thailandei de a promova protectia drepturilor omului in consiliu este contrazisa de numeroasele abuzuri comise la ea acasa", a afirmat directorul pentru ONU al HRW, Philippe Bolopion. "Sunt dezbateri pe culoarele ONU la care Kazahstanul nu va avea acces", a adaugat el.

Kazahstan nu a fost niciodata membru al Consiliului de Securitate, in timp ce Thailanda a ocupat locul o singura data (1985-1986).

Italia, cu sase participari - dintre care cea mai recenta in 2007-2008-, a desfasurat o intensa campanie pentru a promova experienta sa in criza migratorie si legata de Libia.

"Suntem ideal plasati pentru a trata chestiunile de pace si de securitate la ordinea zilei", a mentionat ambasadorul italian la ONU, Sebastiano Cardi.

Italia este membra al Uniunii Europene si NATO cu cei mai multi soldati in randul Castilor Albastre, in total 1.310, in cele 16 misiuni ONU din intreaga lume.

Olanda, unde se afla sediul Curtii Penale Internationale, a subliniat angajamentul sau in lupta pentru pedepsirea vinovatilor, in timp ce Suedia a reamintit contributia sa la ajutorul acordat dezvoltarii.

Olanda a mai participat de cinci ori la Consiliu, iar Suedia de trei.

Teoretic, fiecare vot conteaza in Consiliu, insa de cele mai multe ori cei cinci membri permanenti fac uz de dreptul lor de veto si blocheaza decizii, asa cum au facut Rusia si China in privinta Siriei.