Lituania se teme ca dupa Brexit Europa se va arata mai putin ferma fata de Moscova si doreste ca Uniunea Europeana si Marea Britanie sa isi pastreze pe cat posibil relatiile, a afirmat luni seara seful diplomatiei de la Vilnius, citat de AFP.

"Ne-ar placea sa salvam ce inca nu a fost distrus, ce este posibil de salvat", a declarat presei Linas Linkevicius.

Chiar daca in prezent trebuie "clarificate" relatiile dintre UE si Londra, Lituania "nu vrea sa se grabeasca pentru a expulza Marea Britanie".

El si-a exprimat temerea ca, in cadrul Uniunii Europene, "vocile celor care au luat pozitii mai ferme (fata de Rusia) vor slabi" odata cu plecarea Londrei, considerata "un aliat strategic".

Marea Britanie este un sustinator fervent al mentinerii sanctiunilor impotriva Rusiei din cauza Ucrainei, in timp ce Franta si Germania se arata mai flexibile.

Ministrul lituanian a criticat aceasta abordare "mai pragmatica si flexibila" care, in opinia sa, este "complet contraproductiva" si a cerut "sanctiuni suplimentare".

Linas Linkevicius a facut cunoscut ca a avut consultari cu omologii sai din tarile baltice si scandinavi care, la randul lor, s-au pronuntat pentru "un proces civilizat" de definire a noilor relatii dintre Londra si UE.