Daca il intrebi pe Bujar Hysa despre acuzatiile ce l-au trimis dupa gratii, in inghesuita inchisoare nr. 302 din Tirana, capitala Albaniei, se lanseaza in dezmintiri vehemente. "Nu am incurajat niciodata terorismul!", afirma clericul musulman, condamnat luna trecuta pentru ca recruta tineri albanezi pentru Statul Islamic. Daca insisti insa, Hysa admite fara ezitare ca sustine un fel de stat islamic - nu in Siria, ci acasa, in Albania, o tara membra NATO si un aliat apropiat al SUA de pe flancul de sud al Europei, relateaza The Washington Post intr-un reportaj publicat sambata.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reflectand la viitorul tarii sale din micuta camera de vizite a inchisorii, Bujar Hysa prezice ca albanezii vor inlocui in mod inevitabil stilul de guvernare occidental cu Sharia, sau legea islamica. Intr-adevar, spune el, cei tineri dintre enoriasii sai o cer insistent.

"Islamul poate coexista cu alte religii, dar cu democratia? Nu!", ii spune imamul cu barba reporterului Washington Post. "Oricine spune ca sharia poate coexista cu democratia este un ipocrit", continua acesta.

Este tocmai acest gen de atitudine ce ii tine pe oficiali pe picior de razboi in micuta Albanie, o tara cu 2,8 milioane de oameni, dar cu o problema destul de mare ce se infiltreaza prin frontiera sa de est.

Enclava balcanica, incadrata de Adriatica si varfurile inalte ale Alpilor Dinarici, are o populatie majoritar musulmana, dar o traditie de secole de toleranta religioasa si moderatie. Insa chiar si aici, la 2.000 de kilometri de luptele din Siria, gruparea Satul Islamic a gasit un mic dar devotat numar de adepti.

Peste 100 de albanezi au plecat in Orientul Mijlociu pentru a se alatura gruparii teroriste, iar unii dintre ei s-au facut remarcati, folosind internetul pentru a-si chema compatriotii. Apelul lor la militantism islamic a fost sustinut de cateva moschei ultra-conservatoare ce au aparut in Albania in ultimii ani, unele dintre acestea construite cu ajutor din partea unor organizatii caritabile si misionare islamice din Turcia si din regiunea Golfului Persic.

Citeste materialul integral pe Washington Post