Militarii americani care stationeaza in Japonia nu mai au voie voie sa consume alcool, dupa ce un soldat al US Navy a fost prins la volan in stare de ebrietate, in insula subtropicala Okinawa, un caz care se adauga la exasperarea niponilor, deja furiosi dupa moartea suspecta a unei tinere, scrie AFP.

Un ofiter al marinei, acuzat ca a intrat pe contrasens, in stare de ebrietate, si a ranit doi oameni, dintre care unul grav, a fost arestat de politia japoneza.

Conducerea marinei a interzis in urma acestui caz consumul de alcool atat in bazele militare cat si in exteriorul acestora, pe o durata nedeterminata.

"Timp de decenii, am beneficiat de legaturi puternice cu poporul japonez. Este obligatoriu ca fiecare marinar sa inteleaga ca actiunile noastre au un efect asupra acestei relatii si a aliantei americano-nipone in ansamblul ei", a spus comandantul Matthew Carter, citat intr-un comunicat.

Luna trecuta, un fost militar american a fost arestat de politia din Okinawa. Kenneth Franklin Shinzato, angajat al bazei americane din Kadena, este acuzat ca a lasat la marginea unui drum cadavrul unei japoneze de 20 de ani, Rina Shimabukuro, disparuta la finele lui aprilie si care ar fi fost violata.

La mijlocul anilor 2000, muzicianul Teo Peter a fost ucis intr-un accident de masina. Vehiculul era condus de Christopher Van Goethem, soldat american aflat in stare de ebrietate. SUA nu au ridicat imunitatea diplomatica a acestuia iar soldatul a fost achitat in American de acuzatia de omor prin neglijenta.