Primele rezultate ale anchetei penale vizand identificarea armei utilizate pentru a dobori avionul MH17 in iulie 2014 estul Ucrainei , precum si amplasamentul sau exact, vor fi prezentate "dupa perioada de vara", a anuntat vineri ministerul public olandez, citat de AFP. In tragedia din 2014, 298 de oameni si-au pierdut viata.

"Ancheta se afla intr-un stadiu foarte avansat, insa cateva aspecte necesita mai mult timp decat a fost prevazut", a mentionat ministerul public intr-un comunicat, conform Agerpres.

Expertii internationali asteapta informatii din partea Rusiei in legatura cu sistemul de rachete BUK.

O ancheta internationala asupra cauzelor prabusirii, coordonata de Biroul olandez pentru securitate (OVV), a afirmat anul trecut ca avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborat pe 17 iulie 2014 de o racheta sol-aer de tip BUK de fabricatie ruseasca lansata dintr-o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi.

In tragedie si-au pierdut viata toate cele 298 de persoane aflate la bord, doua treimi dintre victime fiind olandezi.

"Ministerul public a facut cunoscut tarilor implicate ca asteapta un raspuns in urmatoarele doua luni", a adaugat acesta.

Cu toate acestea, rezultatele nu vor fi publicate intr-un raport: "echipa comuna de investigatie (JIT) va include eventual rezultatele anchetei intr-un dosar penal, destinat audierii cauzei in fata unei curti sau a unui tribunal. Aceasta este procedura obisnuita intr-o ancheta penala".

Rudele victimelor au fost informate despre modul in care se desfasoara ancheta.

JIT are in componenta specialisti din Olanda, Australia, Ucraina, Malaezia si Belgia. Obiectivul anchetei penale este de "a identifica persoanele care sunt responsabile de prabusirea zborului MH17 si a le deferi justitiei".

In timp ce familiile a sase membri ai echipajului au depus joi plangere impotriva companiei Malaysia Airlines, zeci de familii ale victimelor au amenintat ca vor face acelasi lucru pentru a obtine despagubiri pentru pierderea de venituri, precum si o compensatie pentru traumatismul "psihologic" suportat, a anuntat in mai avocatul lor olandez.

Pe de alta parte, mai multe familii au inaintat o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva statului rus si a presedintelui Vladimir Putin, a informat la sfarsitul lunii mai cotidianul Sydney Morning Herald.

Potrivit documentelor depuse de cabinetul de avocatura australian LHD Lawyers, Rusia a cautat sistematic sa ascunda implicarea sa in acest incident.