Peste 180 de elevi de clasele a XI-a si a XII-a din noua judete au participat la cea de-a doua editie a Concursului Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Cei mai buni dintre ei au fost recompensati cu 17 premii constand in sume in bani oferite de Facultatea de Matematica si Informatica si, foarte important, recunoasterea uneia dintre note cu 10 in concursul de admitere la Facultatea de Matematica si Informatica, anunta universitatea.

Locuri bugetate la universitate pentru elevii cu performante deosebiteFoto: uvt.ro

Organizarea evenimentului, subiectele de concurs, baremele si corectarea lucrarilor au fost realizate de cadrele didactice ale Facultatii de Matematica si Informatica. In plus, si-au adus aportul si multi doctoranzi, masteranzi si studenti, membri ai organizatiilor studentesti ASSEUT si OSUT. Cei 180 de participanti provin din Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor, Gorj, Ilfov, Mehedinti si Valcea. Festivitatea de premiere va avea loc joi, 26 mai, la Universitatea de Vest din Timisoara.

Un alt exemplu este Concursul Interjudetean de Matematica Memorialul "Traian Lalescu" desfasurat de Universitate acum cateva saptamani. La fel, UVT a oferit castigatorilor sansa accesarii unui loc fara taxa la Facultatea de Matematica si Informatica.

Facultatile UVT au adoptat inca din anii trecuti facilitatea conform careia elevii cu rezultate remarcabile in olimpiadele scolare si competitiile de mare anvergura au posibilitatea sa studieze pe locuri bugetate. De exemplu, Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii a organizat Concursul national de eseuri filosofice "Din lumea Sofiei", editia a patra, destinat elevilor de liceu.

Autorii celor mai bune zece eseuri vor fi premiati cu asigurarea unor locuri bugetate la admitere, in sesiunea 2016, la specializarea Filosofie.

"Am adoptat acest sistem de premiere a elevilor performanti pentru ca dorim sa promovam si sa sprijinim modelele pozitive. Ei sunt exemple pentru colegii lor, ii motiveaza sa performeze si aduc un plus de valoare in grupurile in care studiaza. UVT a adoptat, prin facultatile sale, regulamente care nu numai ca inlesnesc accesul la facultate pentru elevii performanti, dar le ofera si diferite facilitati, precum cazare gratuita si burse", sexplica rectorul UVT Marilen Pirtea.

Un exemplu similar este cel al Facultatii de Fizica. Toti candidatii care au obtinut premii la prestigiosul concurs "Constantin Salceanu", organizat recent de UVT, pot fi admisi la concursul de admitere la Facultatea de Fizica cu media 10.