National Rifle Association (NRA) si-a anuntat sprijinul vineri pentru candidatul republican la Casa Alba Donald Trump, in timp ce el a promis sa serveasca bine aceasta cea mai mare si puternica organizatie de lobby in favoarea armelor de foc in Statele Unite, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Sustinator al NRAFoto: Flickr

Trump, nominalizarea prezumtiva a partidului sau pentru alegerile prezidentiale din 8 noiembrie, a laudat NRA si a atacat-o pe Hillary Clinton, principalul candidat democrat, declarand ca ea vrea sa desfiinteze al doilea amendament al constitutiei SUA, ce garanteaza dreptul de a purta arme.

Omul de afaceri miliardar a declarat ca se opune zonelor libere de arme si a promis sa protejeze drepturile americanilor la autoaparare, noteaza Reuters.

"Nu va voi dezamagi", a declarat Trump la conventia anuala NRA in Louisville, statul Kentucky.

"In numele a mii de patrioti prezenti in aceasta sala, celor cinci milioane de membri NRA si zecilor de milioane care ne sustin, anunt oficial sprijinul NRA pentru Donald Trump in alegerile prezidentiale", a declarat Chris Cox, directorul bratului politic al organizatiei.

Sprijinul NRA pentru un republican nu este o surpriza, dar in 2008 (John McCain) si in 2012 (Mitt Romney) nu au oficializat acest sprijin decat in octombrie, doar cu cateva saptamani inaintea scrutinului prezidential. In acest an, acest sprijin intervine in momentul cand Donald Trump, acum singurul candidat in cursa pentru investitura republicana, incearca sa adune miscarea conservatoare, mult timp circumspecta fata de miliardarul din New York.

Obiectivul liderilor NRA este explicit: sa o impiedice pe Hillary Clinton sa-i succeada lui Barack Obama, presedinte in razboi deschis cu organizatia, noteaza France Presse.

"Daca ea reuseste... le puteti spune adio armelor voastre", a explicat vicepresedintele NRA Wayne Lapierre.

NRA si-a transformat progresiv mesajul in apararea libertatii individuale, in numele celui de-al doilea amendament al constitutiei, care, considera ea, garanteaza dreptul individual si neconditionat de detinere a armelor de foc pentru aparare, mai noteaza AFP.