Rusia a propus vineri Statelor Unite si coalitiei internationale conduse de Washington sa efectueze impreuna lovituri aeriene, incepand cu 25 mai, impotriva "gruparilor teroriste" din Siria, o propunere imediat respinsa de Pentagon, scrie AFP.

Avioane rusesti de vanatoare SU-25Foto: Agerpres/EPA

"Propunem Statelor Unite (...) ca fortele aeriene rusesti si avioanele coalitiei conduse de SUA sa inceapa, din 25 mai, sa planifice si sa efectueze impreuna lovituri aeriene" impotriva gruparilor "teroriste", printre care Frontul Al-Nusra, filiala siriana a al-Qaeda, a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu.

Potrivit acestuia, loviturile ar urma sa vizeze inclusiv gruparile inarmate ilegal care nu sustin incetarea focului in Siria, instaurata din 27 februarie, precum si gruparile armate si "caravanele care transporta arme si munitii si care traverseaza ilegal granita turco-siriana".

Pentagonul a respin insa propunerea, afirmand ca SUA nu colaboreaza cu Rusia in Siria, in conditiile in care scopurile celor doua puteri nu sunt aceleasi in aceasta tara.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, capitanul de nava Jeff Davis, a afirmat ca avioanele rusesti prezent in Siria de la sfarsitul lunii septembrie la cererea lui Bashar al-Assad au ca obiectiv sustinerea regimului, in conditiile in care coalitia internationala se concentreaza "doar pe infrangerea gruparii Stat Islamic".

Rusia a avertizat insa ca isi rezerva "dreptul de a efectua unilateral lovituri, incepand cu 25 mai, impotriva gruparilor teroriste si a gruparilor inarmate ilegal care nu respecta incetarea focului", potrivit ministrului Apararii.