Comisia Europeana a propus miercuri renuntarea la vize pentru turcii care calatoresc in spatiul Schengen, cu anumite conditii, in cadrul acordului incheiat in 18 martie intre UE si Turcia pentru gestionarea crizei migrantilor, scrie AFP.

Intr-un tweet, comisarul european Margrethe Vestager a publicat o poza in care apare documentul in care executivul european oficializeaza masura, foarte asteptata de guvernul turc.

Printre cele 72 de criterii solicitate pentru eliminarea vizelor, Ankara trebuie sa respecte cinci "pana la finele lunii iunie", a explicat ulterior, intr-o conferinta, vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans.

Potrivit acestuia, acordul semnat cu Turcia "a dat evident rezultate", in conditiile in care acum se inregistreaza "mai putin de 100 de sosiri pe zi pe insulele grecesti, fata de mii in toamna".

Printre criteriile solicitate, vicepresedintele a citat o lupta mai eficienta a autoritatilor turce impotriva coruptiei, negocierea unui acord cu Europol sau revizuirea legislatiei antiteroriste.