Mii de manifestanti se afla duminica in Zona Verde ultrasecurizata din Bagdad dupa ce au ocupat cu o zi in urma Parlamentul, timp de mai multe ore, in timp ce premierul Haider al-Abadi cere pedepsirea celor care tulbura ordinea publica, scrie AFP.

Sambata, manifestantii au luat cu asalt acesta zona, unde isi au sediul numeroase institutii irakiene, la captul mai multor saptamani de proteste pentru a denunta lipsa de actiune a Parlamentului si pentru a cere un nou guvern, capabil sa aplice reformele annticoruptie.

"E prima oara cand vin aici de la vizita cu scoala, sub Saddam (Hussein)", fostul presedinte inlaturat de la putere si executat in 2006, spune Youssef al-Assadi, 32 de ani, in timp ce face un "selfie" in fata unui monument militar.

"Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Bagdad. Ar trebui sa fie deschis pentru toata lumea. Aici exista aer conditionat si curent electric peste tot in timp ce populatia sufera de interuperi de curent in permanenta", adauga el.

Dupa manifestatiile de sambata, Abadi a ordonat ca cei vinovati de tulburari sa fie adusi in fata justitiei, dar fortele de ordine mentineau duminica distanta fata de protestatari, in Zona Verde.

Sambata, manifestantii au atacat cel putin un deputat si au distrus mai multe masini, in timp ce alti faceau apel la proteste pasnice.

Manifestantii au patruns in Zona Verde dupa un nou esec al deputatilor de a forma un guvern de tehnocrati.