Dupa ce a pastrat mult timp tacerea in acest subiect, liderul partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a cerut joi britanicilor sa voteze pentru mentinerea Regatului in Uniunea Europeana, care protejeaza "muncitorii, consumatorii si mediul", scrie AFP.

Jeremy CorbynFoto: Captura YouTube

"Partidul Laburist este majoritar in favoarea mentinerii deoarece apreciem ca proiectul european aduce locuri de munca, investitii si protectie pentru muncitori, consumatori si mediu", a spus Corbyn, la Londra, in primul sau mare discurs dedicat Europei, in apropierea referendumului din 23 iunie.

"Laburistii sunt convinsi ca un vot pentru mentinere este in interesul populatiei acestei tari", a subliniat el. "Marea Britanie va fi mai puternica daca vom coopera cu vecinii nostri", a adaugat el, evocand in special schimbarile climatice, amenintarea terorista, imbatranirea populatiei, criza refugiatilor sau protectia locurilor de munca si a salariilor "in fata presiunii mondialiste".

Discursul lui Jeremy Corbyn, care a votat impotriva aderarii Marii Britanii la UE, la referendumul din 1975, era foarte asteptat de partizanii mentinerii in Uniune.

In conditiile in care premierul conservator David Cameron si-a multiplicat aparitiile publice legate de pericolul unui "Brexit", liderul opozitiei a avut nevoie de mai mult timp pentru a se angaja in dezbatere in apararea liniei oficiale pro-UE a partidului sau.

Sprijinul sau ar putea fi determinant pentru David Cameron, in conditiile in care sondajele anunta un rezultat strans.

Mai multe voci s-au ridicat chiar din cadrul laburistilor pentru ca Jeremy Corbyn sa se arate un pic mai entuziast in privinta proiectului european, astfel incat sa fie mobilizat electoratul de stanga, unde o mare parte ar putea sa se abtina in 23 iunie.

Joi, Jeremy Corbyn a reamintit ca ramane "foarte critic" in raport cu proiectul european din cauza "lipsei de reprezentare democratica" si a "nevoii de schimbare", in special in plan social.

"Dar schimbarile nu se pot intampla decat daca lucram cu aliatii nostri in UE", a subliniat el, apreciind ca este "perfect posibil sa fii critic in UE fiind in acelasi timp convins ca trebuie sa ramai un membru".