Judecatorii Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-au achitat joi pe ultranationalistul sarb Vojislav Seselj de toate capetele de acuzare - crime impotriva umanitatii si crime de razboi - in cadrul razboaielor care au devastat fost Iugoslavie in timpul anilor 90, scrie AFP.

"Cu aceasta achitare pentru cele noua capete de acuzare, mandatul de arestare nu mai are obiect", a adaugat judecatorul Jean-Claude Antonetti: "Vojislav Seselj este deci un om liber".

Vojislav Seselj, care s-a aparat singur, nu a fost "seful ierarhic" al militiilor partidului sai si, deci, nu poate fi considerat responsabil penal pentru crimele comise.

Acest om, cunoscut pentru violenta sa verbala, era acuzat de procuror ca a "propagat o politica ce viza reunirea tuturor 'teritoriilor sarbe' intr-un stat sarb omogen, pe car eil numea 'Marea Serbie'".

"Acest stat ar fi urmat sa inglobeze Serbia, Muntenegru, Macedonia si vaste portiuni din Croatia si Bosnia-Hertegovina", a spus procurorul, care l-a acuzat pe Seselj ca a comis si incurajat crime pentru a forta majoritatea non-sarba sa paraseasca aceste teritorii".

Aceasta decizie vine la o saptamana dupa ce fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, a fost condamnat la 40 de ani e inchisoare pentru genocid si alte noua acuzatii de crime impotriva umanitatii si crime de razboi.