Cel putin 40 de combatanti al-Qaeda au fost ucisi in Yemen in urma unei lovituri aeriene americane, o lovitura dura pentru reteaua extremista, care si-a extins influenta in regiune, in absenta unei puteri centrale in aceasta tara aflata in razboi, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lovitura a vizat marti o tabara de antrenament a gruparii jihadiste la Hajr, la vest de Moukalla, un oras portuar din sud-est controlat de aproape un an de al-Qaeda.

"Cel putin 40 de combatanti al-Qaeda au fost ucisi si alti 25 sunt raniti", a declarat miercuri o sursa guvernamentala locala, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Victimele erau in special "noi recruti" ai al-Qaeda in Peninsula Arabica si care se antrenau in aceasta regiune muntoasa, potrivit unei surse tribale.

"Este vorba de prima lovitura aeriana de anvergura impotriva unei pozitii fixe a al-Qaeda la Hadramout din aprilie anul trecut", explica Mustafa Al-Ani, expert la Gulf Research Centre.

Pana in prezent, dronele americane au vizat tinte mobile in Hadramout, in general membri ai al-Qaeda care circulau cu masina, a precizat acesta. De data aceasta, loviturile aeriene au fost efectuate de avioane americane.

Orasul portuar Moukalla este controlat de Aqpa, care l-a cucerit in aprilie 2015 in marja razboiului dintre fortele pro-guvernamentale si rebelii siiti Houthis pro-iranieni.

Razboiul impotriva Houthis a permis fortelor pro-guvernamentale sa preia controlul asupra a cinci provincii din sud. Dar a favorizat in paralel expansiunea Aqpa si implantarea gruparii Stat Islamic, activa in Siria si in Irak.

al-Qaeda, bine implantata de ani de zile in sudul Yemenului, "a acordat prioritate in operatiunile sale luptei impotriva Houthis, consolidandu-si in acelasi timp relatiile cu triburile", foarte influente in aceasta tara, unde populatia este puternic inarmata, a precizat acest expert.

Temandu-se de noi lovituri aeriene, partizanii al-Qaeda au evacuat miercuri cladirile publice pe care le ocupau la Moukalla, potrivit locuitorilor din regiune.