Barajul din Mosul, in nordul Irakului, retine mai mult de 11 miliarde de metri cubi de apa adusa de raul Tigru. Finalizat de Saddam Hussein in 1986 si amplasat pe gips solubil, nu a fost niciodata o structura extrem de stabila, necesitand constant reparatii pentru a-si mentine integritatea. Insa cand Statul Islamic a capturat barajul in 2014, retragerea din zona s-a facut cu tot cu echipamentele pentru reparatii. Si chiar daca kurzii au recucerit barajul sase saptamani mai tarziu, acesta ramane in apropierea liniei frontului, iar kurzii sunt ocupati sa lupte, nu sa faca munca de mentenanta, relateaza The Guardian.

Barajul Mosul, vedere aerianaFoto: Captura Youtube.com

Saptamana trecuta, ambasada SUA de la Bagdad a emis un avertisment, informand ca riscul ca barajul sa se sparga este "serios si fara precedent". In cazul in care barajul ar ceda, un perete de apa de 14 metri ar matura in aval. Inundarea neprevazuta a zonei ar putea ineca peste 1 milion de persoane si ar provoca evacuarea a mai multe milioane de oameni.

"Barajul se afla intr-o situatie foarte periculoasa in acest moment", a declarat dr. Nasrat Adamo, fostul inginer sef al barajului.

"Inundatiile asteptate in martie si aprilie cu siguranta vor provoca ridicarea apei pana la un nivel alarmant. Simt ca barajul va ceda candva in viitor".

Inginerii barajului de la Mosul au avertizat ca ar putea ceda in orice moment, omorand 1 milion de oameni.

In eventualitatea unui astfel de eveniment, intreaga zona ar fi inundata iar oamenii s-ar afla sub ape in 4 ore. In 77 de ore, Baghdadul ar ajunge o mlastina.