Doi jurnalisti turci inchisi de aproape trei luni pentru ca au dezvaluit ca Ankara a livrat arme rebelilor islamisti din Siria au fost pusi in libertate vineri, au anuntat mai multe media, printre care Cumhuriyet, cotidianul unde sunt angajati, scrie AFP, citata de Agerpres.

Denuntand "incalcarea" drepturilor acestora, Curtea Constitutionala a Turciei a ordonat joi eliberarea lui Can Dundar, redactor-sef al jurnalului de opozitie, si a lui Erdem Gul, seful subredactiei de la Ankara, care au fost asteptati de rude si simpatizanti la poarta inchisorii Silivri de la periferia Istanbulului.

"Este o decizie istorica", a declarat Can Dundar la iesirea din inchisoare, citat de agentia de presa Cihan.

"Ea se aplica tuturor colegilor nostri, libertatii presei si libertatii de exprimare", a adaugat el.

Subliniind cu ironie ca data eliberarii lor, 26 februarie, coincide cu ziua de nastere a presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Can Dundar a declarat: "Suntem foarte fericiti sa sarbatorim aniversarea sa si eliberarea noastra".

Adversari inversunati ai regimului islamist-conservator din Turcia, cei doi jurnalisti sunt acuzati de spionaj, divulgarea unor secrete de stat si tentativa de lovitura de stat si au fost trimisi la inchisoare la sfarsitul lunii noiembrie.

In cauza, difuzarea in mai a unui articol si a unei inregistrari video despre interceptarea de catre jandarmii turci, in ianuarie 2014, la granita siriana, a unor camioane ale serviciilor secrete turce (MIT) care transportau arme destinate rebelilor islamisti sirieni.

Procuratura din Istanbul a cerut pentru ei cea mai grea pedeapsa prevazuta de Codul Penal turc, inchisoarea pe viata, si a fixat data deschiderii procesului lor pe 25 martie.