Materialul radioactiv "extrem de periculos" dat disparut in Irak a fost gasit abandonat in apropierea unei benzinarii, in sudul orasului Zubair, a anuntat duminica un purtator de cuvant al Ministerului irakian al Mediului.

Materialul respectiv - care a provocat temeri ca, in cazul in care ajungea pe mana gruparii Statul Islamic (SI), putea fi folosit de catre jihadisti in vederea producerii unor arme - nu a fost avariat si nu exista motive de ingrijorare cu privire la o contaminare radioactiva, a declarat Ameer Ali, potrivit Mediafax, care citeaza Reuters.

Reuters a scris saptamana trecuta ca materialul a fost furat - in noiembrie - dintr-o instalatie de depozitare a companiei americane de servicii in domeniul petrolier Weatherford situata in apropiere de Basra (sud).

Era neclar, imediat, cum a ajuns materialul in Zubair, un oras situat la aproximativ 15 kilometri sud-vest de Basra.

"Un trecator a gasit dispozitivul radioactiv aruncat la Zubair si a informat imediat fortele de securitate, care au trimis o echipa speciala ce a recuperat dispozitivul", a declarat pentru Reuters Jabbar al-Saidi, seful Comisiei de Securitate din cadrul Consiliului provincial Basra.

"In urma unei verificari initiale, pot sa confirm ca dispozitivul este 100% intact si ca nu exista nicio ingrijorare cu privire la o contaminare radioactiva", a subliniat el.

Materialul, care utilizeaza raze gamma pentru depistarea unor defecte in materiale folosite in fabricarea conductelor de petrol si gaze, in cadrul unui proces cunoscut sub numele de radiografie gamma industriala, este proprietatea companiei SGS Turkey, cu sediul la Istanbul, potrivit unor documente si oficiali.

Materialul este considerat o sursa radioactiva de categoria a doua de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), ceea ce inseamna ca, in cazul in care nu este stocat corespunzator, ar putea afecta in mod permanent o persoana aflata in imediata apropiere timp de cateva minute pana la cateva ore si ca o expunere de la cateva ore la cateva zile poate fi fatala.