Rusia nu are intentia sa deschida o a doua baza aeriana in nord-estul Siriei, a declarat luni armata rusa, dupa aparitia in presa occidentala a unor informatii privind deschiderea unei baze in Qamishli, in Kurdistanul sirian, potrivit AFP.

"Nicio noua baza aeriana (...) care sa gazduiasca avioane rusesti pe teritoriul sirian nu a fost creata si nici nu este prevazuta", a declarat agentiei de presa Interfax purtatorul de cuvant al ministerului Apararii, Igor Konashenkov.

Citand surse militare americane, presa americana si britanica a scris saptamana trecuta ca circa 200 de militari rusi se afla la Qamishli pentru a amenaja un aeroport in aceasta localitate controlata comun de autoritatile kurde si de regimul sirian.

"Am subliniat deja in mai multe randuri ca zborurile avioanelor noastre, chiar si spre cele mai indepartate locuri din Siria, dureaza circa 30 de minute (...) De aceea cei care evoca deschiderea unei baze situata la granita turco-siriana dau dovada de o ignoranta crasa", a sustinut acesta.

Potrivit purtatorului de cuvant, aceste informatii vizeaza "ascunderea ascensiunii in putere a miscarilor trupelor rusesti" la granita siriana.

Si Observatorul sirian pentru drepturile omului a raportat "cateva zeci" de soldati si ingineri rusi pe aeroportul din Qamishli, situat vizavi de orasul turc Nusaybin (sud-est).

Informatiile au starnit reactia presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a lansat un avertisment fata de orice miscare de trupe la granita sa cu Siria.

Surse din serviciile siriene de securitate au confirmat si pentru AFP prezenta acestor soldati, afirmand ca acestia pregatesc aeroportul pentru a putea primi echipamente militare.

Rusia a negat initial si informatiile legate de prezenta militara pe aeroportul din Latakia.