Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat vineri fata de orice miscare de trupe la granita sa cu Siria, dupa informatiile care vorbesc despre o recenta activitate a soldatilor rusi pe aeroportul din Qamishli (nord), scrie AFP.

"Am spus-o inca de la inceput: nu vom tolera astfel de formatii (de trupe) in zona care merge de la granita irakiana pana la Mediterana", a declarat Erdogan, la capatul rugii de vineri.

"Ramanem foarte sensibili la aceasta chestiune", a adaugat el, precizand ca va discuta sambata, intr-o discutie prevazuta la Istanbul, cu vicepresedintele american Joe Biden.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "cateva zeci" de soldati si de ingineri rusi au fost semnalati in ultimele zile pe aeroportul din Qamishli, in fata orasului turc Nusaybin (sud-est).

Erdogan a vorbit vineri despre informatii care evoca 200 de soldati rusi.

Qamishli, un oras majoritar kurd din provincia Hassake, se afla sub controlul comun al autoritatilor kurde locale si al regimului sirian.

O sursa apropiata de guvernul turc a precizat ca Turcia urmareste "indeaproape" activitatile militare rusesti la granita sa cu Siria.

Intrebat joi despre acest eveniment, vicepremierul turc Tugrul Turkes nu a vazut vreo "amenintare" la adresa Turciei.

"Suntem la curent cu actiunile Rusiei. Unitatile rusesti de la Qamishli nu pot constitui o amenintare pentru Turcia, membra a NATO", a spus aceasta.

Potrivit ziarului Hurriyet, armata turca a sapat joi transee in zona minata de la granita turco-siriana, in regiunea Nusaybin.

Turcia si Rusia traverseaza o grava criza diplomatica dupa ce aviatia turca a doborat in noiembrie un bombardier rus la granita cu Siria.

Turcia este ingrijorata de intarirea militiilor kurde Unitatile de protectie a poporului (YPG), care lupta impotriva Statului Islamic. Ankara considera aceste forte o emanatie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care conduce o rebeliune pe teritoriul turc din 1984.