Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat miercuri ca Julian Assange ar putea fi interogat "in urmatoarele zile" de justitia suedeza la ambasada Quito la Londra, unde fondatorul WikiLeaks s-a refugiat la jumatatea lui 2012, scrie AFP, citata de Agerpres.

"Suedia a facut in sfarsit ce ar fi putut face in urma cu trei ani. Speram ca in urmatoarele zile Julian Assange va fi interogat de autoritatile ecuadoriene in functie de chestiunile si cererile justitiei suedeze", a declarat seful statului intr-o conferinta de presa.

Rafael Correa nu s-a referit la o data exacta pentru acest interogatoriu. El a reamintit, de asemenea, ca guvernul de la Quito a propus justitiei suedeze ca acesta sa aiba loc in ambasada Ecuadorului la Londra.

"Acest lucru a fost posibil mereu. De ce nu l-au facut in urma cu trei ani? Este o nedreptate fata Assange", a adaugat el.

Suedia si Ecuadorul au semnat in luna decembrie un acord de cooperare judiciara generala pentru anchetele cu ramificatii in ambele tari, dar mai ales pentru a permite interogarea lui Assange.

Dupa ce mult timp au exclus un interogatoriu la Londra, magistratii suedezi au acceptat, in primavara lui 2015, sa se deplaseze in capitala britanica pentru a-l interoga pe australian. In lipsa unui acord bilateral, ei s-au lovit insa de refuzul autoritatilor ecuadoriene de a le permite accesul in ambasada.

Julian Assange, 44 de ani, este acuzat de o suedeza de un viol pe care acesta l-ar fi comis in regiunea orasului Stockholm in august 2010.

Vizat de un mandat de arestare european, el a refuzat sa mearga in Suedia de teama extradarii in Statele Unite, unde ar putea fi judecat pentru publicarea de catre WikiLeaks, in 2010, a 500.000 de documente clasificate secret de aparare despre Irak si Afganistan si 250.000 de depese diplomatice.

In luna august, procuratura suedeza a anuntat ca a abandonat ancheta in trei dintre acuzatiile impotriva lui Julian Assange, care au ajuns la prescriptie, precizand insa ca va continua investigatia privind o acuzatie de viol. In acest dosar, prescriptia va interveni in 2020, daca intre timp nu va fi inceputa urmarirea penala.