Campania electorala din Rusia, mai linistita decat altadata, a prilejuit totusi iesirea la rampa a unor politicieni cu promisiuni care mai de care mai ciudate. Newsru a realizat un top al declaratiilor sforaitoare, pre primul loc fiind proiectul legislativ prin care fiecare cetatean rus sa primeasca patru milioane de ruble drept despagubire pentru... privatizari!

Locul 10. Liderul formatiunii „Puterea civica”, Mihail Barsevski, a declarat, in primele zile de campanie, ca este gata sa ia apararea fumatorilor pentru drepturi egale cu nefumatorii, pentru ca partidul lui sa devina „mai vizibil”.

Locul 9. „Europa va face totul pentru noi, esential este sa ajungem in Europa” – a fost, practic, singura lozinca sub care a mers in alegeri Partidul democratic din Rusia condus de Andrei Bogdanov. El si-a stabilit ca program politic aderarea, in urmatorii 10 ani, a Rusiei la UE.

Locul 8. Deputatul independent Serghei Baburin s-a facut remarcat prin propunerea lui de interzicere a avorturilor, cu exceptia cazurilor de forta majora.

Locul 7. Liderul Rusiei unite, Boris Grazlov, vrea sa recomande Fondului de pensii sa nu acorde pensii rusilor stabiliti definitiv in strainatate. Ulterior, el si-a nuantat ideea, precizand ca este vorba de cetatenii care solicita cetateni rusa doar pentru a primi o pensie mai mare decat cea din noua lui tara. Grazlov a avut in vedere statele din CSI.

Locul 6. Acelasi Serghei Baburin a depus in Duma de stat un proiect de lege privind trecerea la calendariul iulian.

Locul 5. Deputatii Vladimir Medinski (Rusia unita) si Sviatoslav Nastasevski (Rusia justa) au propus sa fie interzisa reclama la serviciile ghicitorilor, vrajitorilor si vracilor care nu sunt licentiati. Proiectul de lege nu preciza insa criteriile de evaluare a „puterii magicienilor”.

Locul 4. Liderul Rusiei Juste, Serghei Mironov, crede ca trebuie sa se revina la Ziua Marii Revolutii din Octombrie ca sarbatoare nationala, care a fost inlocuita cu Ziua unitatii nationale si care se marcheaza la 4 noiembrie.

Locul 3. Reprezentantii formatiunii Patriotii Rusiei, filiala Saratov, au propus unificarea oraselor Saratov si Engels intr-o singura asezare urbana cu o noua denumire: s-a propus fie Iuri Gagarin, fie Putin. Cele doua localitati sunt despartite acum de un pod de trei kilometri peste Volga.

Locul 2. Deputatul Vladimir Gracev (Rusia unita) a gasit o solutie de crestere a PIB: nationalizarea mediului inconjurator.

Locul 1. Poate cea mai originala propunere de lege populista apartine tot lui Sergheio Baburin. In vara, el a depus un proiect de lege, conform caruia fiecare cetatean al Rusiei ar trebui sa primeasca patru milioane de ruble: restituire a datoriilor de privatizare.